Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
Νυχτοκάματο θανάτου για 67χρονο

Τον καταπλάκωσε η σιδερένια πόρτα του εργοστασίου όπου δούλευε ως νυχτοφύλακας, αν και συνταξιούχος

Δε γύρισε χτες το πρωί στο σπίτι του από το νυχτοκάματο που δούλευε ως φύλακας ο 67χρονος συνταξιούχος του ΟΓΑ Βασίλης Καραθόδωρος. Προχτές βράδυ, περίπου στις 11 μ.μ. καταπλακώθηκε από τη σιδερένια εξώπορτα του εργοστασίου, ενώ προσπαθούσε να την κλείσει. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, όπου τέσσερις ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Ο θάνατός του έρχεται να προστεθεί στην ματοβαμμένη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων.

Ο Βασίλης Καραθόδωρος, ο οποίος, αν και πριν δύο χρόνια είχε βγει στη σύνταξη, δούλευε ως νυχτοφύλακας στο εργοστάσιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», αφού τα ψίχουλα του ΟΓΑ δεν αρκούσαν για να ζήσει. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ροδάκια της πόρτας δεν άντεξαν το μεγάλο βάρος της εξώπορτας του εργοστασίου - είχε 11 μέτρα πλάτος και 2 μέτρα ύψος - ενώ αυτή είχε μόνο ένα στήριγμα, με αποτέλεσμα ν' αποκολληθεί και να πέσει πάνω του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 67χρονος απασχολούνταν με το κατάπτυστο καθεστώς της σύμβασης έργου, με ευθύνη της «γαλάζιας» διοίκησης του Συνεταιρισμού η οποία, στα πλαίσια της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπουν τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Ενταγμένη σ' αυτή την τακτική, στα πρότυπα της μεγαλοεργοδοσίας, είναι και η απασχόληση ακόμα και συνταξιούχων, που μειώνει ακόμα περισσότερο το «κόστος» της εργατικής δύναμης.

«Εργατοθυσίες»

Σε δήλωσή του στο «Ρ» για το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα ο Γιώργος Ρούσας, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, επισημαίνει: «Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα εργοδοτικά εγκλήματα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ, ο τραγικός θάνατος του 67χρονου, που όπως και πολλοί άλλοι συνταξιούχοι εξακολουθούσε να δίνει τη μάχη με το μεροκάματο, έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι εργατοθυσίες στο βωμό του κέρδους, όχι μόνο δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά θ' αυξάνονται, όσο εντείνεται η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζεται για την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων. Είναι αυτή η πολιτική που εκτός των άλλων εξαναγκάζει τους συνταξιούχους να δουλεύουν ως τα βαθιά γεράματα, όπως μεθοδεύεται από την ΕΕ με τη διαβόητη "ενεργό γήρανση".

Εργοδοσία και αντεργατική πολιτική είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στους χώρους δουλειάς. Αυτό δείχνει και η επίθεση της κυβέρνησης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, που στόχο έχει την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι, επομένως, επιτακτική και, κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας, η ανάγκη, συνέχισης του αγώνα των εργαζομένων, των ταξικών συνδικάτων, για να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνταξιούχος ...εν ενεργεία(2009-08-09 00:00:00.0)
Βαρύς φόρος αίματος(2009-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ